Ako Znížiť Spotrebu Elektriny

Obsah:

Ako Znížiť Spotrebu Elektriny
Ako Znížiť Spotrebu Elektriny

Video: Ako Znížiť Spotrebu Elektriny

Video: Ako Znížiť Spotrebu Elektriny
Video: Ako overiť svoju aktuálnu spotrebu energií 2024, Marec
Anonim

Naliehavosť problému úspory energie rastie s každým zvýšením taríf za elektrinu. Minimalizácia spotreby energie je možná pomocou niekoľkých jednoduchých tipov.

Ako znížiť spotrebu elektriny
Ako znížiť spotrebu elektriny

Inštrukcie

Krok 1

Stojí za to pamätať, že stupeň osvetlenia závisí od úrovne znečistenia svietidiel. Pred zakúpením ďalších žiaroviek si preto pamätajte, kedy ste naposledy tienidlá a lustre umývali. Čisté žiarovky lepšie osvetľujú byt. Nezabudnite tiež opláchnuť okná, pretože prístup k slnečnému žiareniu oneskorí rozsvietenie žiaroviek, čo znamená, že zníži spotrebu energie. Je vhodné použiť zónové osvetlenie: zapnite žiarovky v tých častiach miestností, kde ste priamo.

Krok 2

Na zníženie spotreby elektrickej energie môžete použiť moderné zariadenia: stmievače, snímače pohybu, digitálne spínače. Zmeňte svoje tradičné žiarovky na energeticky efektívne žiarovky. Takéto žiarovky majú väčší svetelný výkon, menšie uvoľňovanie tepla. Hlavnou výhodou úsporných žiaroviek je efektívnejšia spotreba energie. Takéto žiarovky používajte v miestnostiach, kde zostanete dlhší čas, pretože sa rýchlo vyhoria pri krátkodobej aktivácii.

Krok 3

Ak často pracujete v noci a doma sú počítač, chladnička, televízia zapnuté nepretržite, nainštalujte si do svojho bytu multi-tarifný merač. Pomôže vám ušetriť peniaze tým, že zaplatí menej za váš nočný účet za elektrinu. Väčšina domácich spotrebičov spotrebúva elektrinu aj v „režime spánku“. Preto je potrebné odpojiť zo zásuvky spotrebiče, ktoré nepoužívate.

Krok 4

Pri použití starých domácich spotrebičov nie je možné ušetriť peniaze. Je potrebné vymeniť staré zariadenie za modernejšie. Nové domáce spotrebiče majú oveľa nižšiu spotrebu elektrickej energie aj v „režime spánku“. Podľa štítku zistíte, akú triedu energetickej účinnosti má váš nový spotrebič. Bude označený písmenovým hodnotením od A do G. Najvyššia trieda energetickej účinnosti je teda označená písmenom „A“a najnižšia „G“.

Krok 5

Nie každý si môže dovoliť aktualizovať všetky spotrebiče v byte. Preto musíte správne používať to, čo je k dispozícii. Chladnička by nemala byť umiestnená vedľa radiátora, sporáka alebo na slnečnej strane kuchyne. Z toho spotrebuje ešte viac elektriny.

Krok 6

Vak z vysávača je potrebné pravidelne čistiť, pretože špinavý vysávač spotrebuje oveľa viac energie. Snažte sa pri čistení často nevypínať. Mali by ste pochopiť, že keď zapnete vysávač, spotrebuje sa najviac elektriny.

Krok 7

Práčka spotrebuje asi 15 percent elektrickej energie v byte. Preto pri umývaní používajte rýchle a hospodárne umývanie a stroj nepreťažujte. Pokúste sa zvoliť nižšiu teplotu prania, ak to určuje výrobca bielizne.

Odporúča: